Здравейте приятели и всички четящи моя блог, хубави хора!

Много съм щастлива да продължа тази рубрика в сайта, в която ви запознавам с различни професионалисти в сватбената индустрия и не само- в креативната. С онези хора, с усет към красивото и умение да го показват по един нежен и докосващ начин. Един такъв професионалист е Стелиана Левеке, която живее и твори в град София. Тя ни разказва повече за цветята, какво са тя за нея и коя е любимата част от работата й като сватбен флорист.

Лично аз много обичам цветята. Твърдя, че имам отношение към тях и като фотограф много оценявам цветята на сватбения ден. Те не само красят, но и са част от историята и влияят на чувствата и настроението на всички присъстващи. Красивите, непретенциозни букети ми пълнят очите и сърцето. Затова беше истинско удоволствие за мен да се потопя в цветния свят на Стели и да науча повече!

 Приятно четене!

Стели, разкажи ни повече за себе си и за това как започна да се занимаваш със сватбена флористика?

От малка обичам цветята и тревичките. Събирах билки по поляните и си правех букетчета. Брах треви, от които плетох лъжици и черпаци. Имах прекрасно детство, израснала съм в горите на най-красивата и романтична планина - Родопите. И любовта към цветята е започнала някъде оттам. Всъщност цветята винаги са били част от живота ми. Но първият ми булчински букет беше моят. Беше лудост. Незнаех какво точно правя, ръцете ми трепереха, но се справих. После приятелките ми се довериха за техните сватби и приятелките на приятелките. И така официално открих своята малка фирма през 2006г, но активно се занимавам от близо 10 години. Работя вкъщи, отделила съм си една стая, която е едновременно склад, работно помещение, моята малка зелена градина с подправки и микро растения, но я наричам Ателието.

Какво те вдъхновява?

Вдъхновението, е двигателят на творците. Ако трябва да го опиша ще кажа, че то е онзи заряд, който проблясва в мозъка и пред очите. И изведнъж виждаш неясна картина на нещо, което искаш да пресъздадеш с цветя, естествени материали, копчета, дантелки и всякакви други налични неща. Та откъде черпя вдъхновение? От нещата, които всеки ден ми се случват. Не непременно големите неща, а най- малките, обикновените. Красиво листо в градината, локва на тротоара, корените на чимшира, прозорец със саксии, стара дръжка или ключ, камък във формата на сърце, накапал восък от свещ, някоя красива материя, рокля на цветя, стари крушки, черупки от охлюви, пера, шантави клони и куп други малки неща. 

Как би определила стила си?

Не работя само един конкретен стил. Много харесвам бохо сватбите. Обичам да се връщам във времето на ретрото модата, с винтидж привкус. Харесвам небрежното, въздушното и романтичното излъчване. Харесвам фолклорните сватби, детайлите и усещането на онова, доброто старо време (без показност, лукс и много шум). Смесвам стиловете. Пречупвам всичко през моя поглед и фантазия.

Опиши типичния сватбен ден/сватбена подготовка за теб?

При мен подготовката за сватбата започва с първия разговор и среща. Ако сме си допаднали с младоженците и химията между нас е налице, започвам да мисля и премислям идеи. Препрочитам записките, които съм си водила по време на срещата и ми хрумва нещо ново. Започвам изготвянето на идеен проект, който обсъждам с младоженците и който претърпява множество корекции, защото мозъкът ми не спи и постоянно ражда нови идеи. Разбира се, винаги оставям някоя идея несподелена, защото искам да изненадам приятно двойката в сватбения им ден. Изборът на цветя понякога също претърпява промени. И много често те са в последния момент, заради невъзможността да бъде изпълнена поръчката, липсата на определен цвят или цветя, лошо качество на поръчаните цветя и ред други причини. Освен това живите цветя са нетраен продукт. Работата с тях е надпревара с времето. И стрес. Понякога повече стрес. Но и удовлетворение, вътрешно задоволство и голяма радост! 

Колко време предварително е хубаво бъдещите младоженци да започнат да си търсят флорист?

Опитът показва, че са достатъчни 6-8месеца предварително, за да намерят подходящите професионалисти за сватбата. В това число влиза и флористът. 

Какво би посъветвала дамите, на които им предстои сватба, във връзка с избирането на цветя?

Доверете се на професионалистите! Разгледайте работата на хората, които сте си избрали. Говорете с тях, споделете открито желанията си, предпочитанията и притесненията си. Ако не познавате цветята, съветът ми е още повече да се доверите на избрания от вас флорист. Не се подвеждайте от най-ниската предложена цена. Защото качеството винаги има цена. И след като сте избрали своя професионалист му дайте свобода на действие. Не го ограничавайте в брой цветя, големина, диаметър и височина в см и други безумни изисвания. Той знае какво прави!

Забелязваш ли определен тренд, който да преобладава напоследък и кой е той?

Определено предпочитани са сватбите на открито, градинските сватби. Плахо, доста плахо навлиза и бохо стилът. Но сватбите днес са много по-красиви и различни в сравнение с тези преди години. 

Коя е любимата част от работата ти?

Любимата ми част от работата ми е да видя усмивката на младоженците. Понякога тя е придружена с насълзени от радост очи. Много често получавам прегръдка от булката, когато й занеса нейният, мечтан букет. След като видят цветята, арката, ресторанта и дребните детайли, понякога и по време на сватбеното им тържество получавам смс-и и много, мили съобщения. Тогава сърцето ми прелива от радост. Забравям за всичкия стрес, надпреварата с времето и безсънието.

Какъв съвет би дала на четящите, които искат да се занимават с флористика?

Помислете за подбудите си. Ако в основата са парите вие ще станете търговец, а не творец. Помислете за друг бизнес вариант с цветя. Ако искате да правите хората щастливи, да рисувате и да разказвате истории за любовта с цветята, тогава пробвайте със сватбена флористика. Но пак помислете дали сте готови да платите цената (безсъние, дълги часове работа, стрес, надпревара с времето, умението да се ипровизира на момента, без почивка цяло лято и доста други)?

Къде можем да Видим повече от работата ти?

Като разгледате сайта ми: www. lewekedesign.com Левеке дизайн - страничката ми във Фейсбук leweke_design - страничката в Instagram