Защо реших да напиша този пост?

Накратко казано - защото не е лесно. Не е лесно да превърнеш хобито си в нещо повече. Kогато се замисля наистина е невероятно как се случи това- да има хора, които да ме наемат и да ми плащат за това, което обичам да правя. Щастливка съм, наистина.. просто не е за вярване. Преди 2 години това ми изглеждаше нереално, а да обявя ценоразпис толкова страшно. Но преди да стигна дотук няколко неща ми помогнаха. Искам да ги споделя с вас!

Първото с което искам да започна е:

1.НЕ започвай с нагласата да печелиш от фотография.

Това е моят съвет. Ако имаш идеята да ти плащат за услугите ти от самото начало - тогава смисъла леко се губи. И още по-лошо - губи се искреността. Не насилвай нещата.


2.Снимай всичко, всеки и навсякъде.

Колкото повече-толкова по-добре. Носи апарата с теб, където и да отидеш. Практиката е най-добрият учител и десетките, даже стотици несполучливи кадри са пътят към успеха.

 

3.Купи си поне един твърд обектив.

Това ще промени фотографията ти, уверявам те! Тъй като снимам с марка Канон, моят първи твърд обектив беше 50мм 1.8. Първият повратен момент за мен. Ако искаш снимките ти да започнат да изглеждат далеч по-добре – това е първата стъпка.

4.Предлагай фотосесии.

Снимай приятели, приятелки, познати и роднини. Така ще събереш кадри за портфолио. А когато тези, които снимаш се харесат, ще споделят снимките в социалните мрежи, ще те тагнат/ако не те тагнат, помоли ги да те тагнат :Д/ и така снимките ти ще достигнат до повече хора, които може би ще харесат работата ти.

5.Направи си порфолио, страница във фейсбук или инстаграм.

Когато събереш достатъчно материал, е много важно да започнеш да публикуваш снимките си в платформата, която предпочиташ.За добро или лошо-живеем с ерата на социалните мрежи и това е начинът да бъдеш забелязан и открит! За нашите географски ширини е много важно да имаш фейсбук страница/аз доста време не исках да си правя такава/. Аз лично предпочитам инстаграм и съм на мнение, че това е по-доброто място за фотографи, но в България все още инстаграм остава на второ място/след фейсбук/. Моето първо портфолио беше на платформата Portfoliobox, която също препоръчвам.

6. Запиши се в Photoschool!

Tова беше вторият повратен момент в моето фотографско развитие –GAME CHANGER. Това е мястото, което ще те срещне със „себеподобни“ и с лектори, чието най-голямо желание е да успееш и да станеш успешен фотограф. Ще ти разкрият "тайни от кухнята“, безценни съвети и ще те мотивират да продължаваш по този път. Да се събера с други хора, които обичат фотографията изигра важна роля за мен, защото в моята среда нямаше други, които да се вълнуват от фотография и когато срещнах такива се надъхвахме взаимно, подкрепяхме се и си помагахме. Имахме една цел- да направим кадър, по-добър от предишния и да се развиваме и надграждаме. Нямаше съревнователен дух, всички бяхме един отбор./май трябва да напиша отделен блог пост само за Photoschool, имам още много какво да кажа за тази общност от фото ентусиасти./

7.Регистрирай се в сайта UpWork.

Там намерих първата си по-сериозна фотографска работа. Конкуренцията е огромна. Не е лесно, но не е и невъзможно да успееш. Кандидатствах постоянно за всичко, което беше по уменията ми, преди да получа отговор и да ме наемат за първата ми работа. Определено се изисква постоянство и голямо търпение, но интересни врати могат да се отворят пред теб.

8.Регистрирай се в сток сайтове.

Чрез тези сайтове, можеш да имаш някакъв доход от фотографиите си. В повечето, нещата се случват бавно, но трябва да си постоянен и да качваш колкото е възможно повече снимки. Някои сток саитове са Shutterstock, EyeEm, Adobe Stock, Twenty20.

9.Последвай фотографи, които харесваш или се сприятели с тях в социалните Мрежи.

Коментирай снимки на фотографи, които харесваш, споделяй ги в твоя профил. По този начин, ако те погледнат профила ти и им хареса работата ти, постепенно може да се завърже виртуална връзка. :) Те ще започват да следят твоята работа и след време е възможно да се отворят неочаквани възможноти. Ще дам пример, колко е полезно това. Следя работата на една фотографка може би от 2 години/една от най-добрите в България според мен/, сприятелихме се в фейсбук, някакси тя разбра, че съществувам и започна да следи и моята работа. Независимо че никога не сме се виждали и запознавали на живо - ето, че тази година, благодарение на нейната препоръка, ме наеха за една прекрасна сватба. Така че.. всичко е възможно :)

10.Тагвай снимките си в инстаграм.

Скоро разбрах от първо лице колко са важни хаштаговете. Все повече хора започват да използват инстаграм. Голяма част от хората, които се свързват с мен, са ме намерили точно там. Съвета ми е да не използваш прекалено общи тагове, a по-скоро по- конкретни като например - тагвай града в който живееш или локацията на която е заснета снимката. Така е по-вероятно твоите снимки да бъдат забелязани от повече хора. Профили, които показват различни български артисти, са например @vsco и @talentedbg. :) Възползвайте се!



Това бяха моите съвети. Наблягам на моите, защото не означава че ще работят за абсолютно всички. Продължавайте да снимате, да разглеждате снимки, да четете за фотографи, които харесвате. С две думи-да приемате информация. Продължавайте! :)

-

А ако все още не сте ме последвали в инстаграм - КЛИКНЕТЕ ТУК :)

-В.