Какво си представяте, когато чуете „фотографско студио“?

Ще ви кажа какво си представях аз допреди една година – стерилно пространство с банални и скучни декори, които съм виждала безброй пъти и изкуствено осветление. Това е. Нещо, което мен, като любител на естествената светлина и минималистичния стил, не ме привлича особено.

Но това студио, даже, бих му сложила друг статус – арт пространство, промени тази моя представа. Напълно преобърна дотогава изграденото ми мнение. И това се случи още от откриването му. Артистично, красиво, свежо, с изобилие от естествена светлина. Оборудвано винаги с навременни, стилни и нестандартни декори, които развиват креативността на всеки фотограф, стъпил в студиото. Без съмнение, всеки с усет към красивото и малките неща, които правят ежедневието ни вдъхновяващо, ще оценят това местенце.

Но има един човек, без който всичко това нямаше да бъде реалност (и без който, щях да си остана със старите възгледи за това, що е то фотографско студио). И това е Юлия, която е е основател на „Пастел“. Тя е усмихната, винаги готова да съдейства и лесно успява да предразположи всички посетители, както фотографите, така и моделите, да се почувстват като у дома си. И не на последно място, тя самата е талантлив фотограф, което според мен е основен фактор това пространство да се превърне в любимо на много нейни колеги.

Но как е стигнала до тук и какво я вдъхновява? 

Прочетете отговорите на въпросите, които й зададох. Лично на мен ми беше супер интересно да науча повече за нея и за това какво й е коствало да превърне този проект в реалност! :)

Здравей, Юлия! Разкажи ни малко повече за себе си.

Казвам се Юлия и въпреки, че имам българска фамилия -Маринова, съм украинка и съм омъжена за бесарабски българин. От Одеса съм и се занимавам с фотография от 10 години. Започнах да снимам, когато моите родители ми купиха малък любителски фотоапарат (първите, които се появиха след лентовите). Май както всички: първо снимах цветя, после- моите приятелки с различни луди идеи :) Това беше най-креативното време! Не спираха да се появяват идеи в главата ми: правих всичко, каквото исках и си организирах всичко сама.

Какво те доведе в България?

Любовта :) Дойдох, защото моят тогава бъдещ сьпруг, вече живееше в България. Пожелавам на всички такава любов каквато имаме ние!

Как реши да отвориш фотографско студио?

Когато приятелите ми ме изпращаха в България, всички ми пожелаваха да отворя фотостудио. Обаче аз бях недоволна и казвах: „Защо фотографът задължително трябва да има студио? Не е нужно“- им отговарях! Обаче аз не направих фотостудио. аз направих арт- пространство! Така го наричам. Май всеки фотограф иска да има свое местенце: уютно, атмосферно, където може да твори. Където можеш да срещаш колеги и да работите заедно, да обсъждате своите фотографски проблеми. И много ми се искаше да имам работно място, защото вкъщи нямах семен живот - само снимки 24 часа, 7 дена в седмицата. Изобщо не помня кога беше последният ми почивен ден!

Отварянето на студио не е лесно начинание. Ако някой от четящите има такова желание, какви съвети би му далa?

Все още съм в процес на развитие и съм запозната с всички стъпки от нулата. И щях да бъда много щастлива, ако имаше кой да ми даде подобни съвети. Правете нещо, само ако го обичате. И го правете с душа и любов. Първите месеци (години) може би няма да имате печалба. Обаче ако имате- ползвайте я за обновяване на студиото. Развивайте го! И постоянно работете. Непрекъснато. Правете безплатни сесии, колаборации, правете всичко, което би било интересно. Обаче моите съвети не ви гарантират пари тук и сега. :)

Кои бяха някои от трудностите, с които се сблъска по пътя?

Данъците и наема- моите единствени проблеми! Но също да си предприемач - нова наука ,за която трябва да проучиш закони, маркетинг , счетоводство и т.н. Когато за пръв път отваряш бизнес, не знаеш нищо за тези счетоводителски неща, даже как да попълваш фактури и касова книга.. добре че има интернет . :) Предлагам да организираме курсове за начинаещи предприемачи. Първият ми проблем беше, че търсех голямо студио с високи тавани, панорамни прозорци, с паркинг, в центъра и да не е скъпо. Сега имаме и прозорци , и 120 кв, и паркинг, и високи тавани, обаче не е в центъра, разбира се :)


Как избираш новите декори, които да предлагаш на фотографите?

Това е просто. Избирам такива, които харесват на мен. И се надявам, че ще харесат на другите. Гледам Pinterest и се старая да не копирам, а взимам идея и я адаптирам по себе си. Имам и една вълшебна приятелка-декоратор, която съв своя уникален поглед ми помага.

Какво те вдъхновява? 

Залези и изгреви, морето, пътешествия, старинни неща. Планини, всичко което създава природата и се старая да я защитавам. Новите начинания ме вдъхновяват, сега съм много вдъхновена от fashion фотографията! Вдъхновява ме моето семейство, новите хората, различните краища на света. Много съм благодарна за хората, които срещнах в България. Срещам само най-хубавите хора!

С какво твоето студио искаш да се различава от всички останали? 

Искам всеки да бъде влюбен в това местенце и да се чувства комфортно. Искам да правя уникални декори (затова нямам сърца за Свети Валентински декори), уникални снимки/проекти, които ще стигнат международно ниво. Затова с удоволствие ще направя колаборации с колеги -професионалисти! Заповядайте!

Какво могат да очакват онези, които решат да използват студиото ти?

Могат да получат професионално студио, за да осъществят различни проекти: от семейна сесия до снимки в издания и организиране на събития. Могат да се чувстват като у дома си, могат да получат подкрепа и помощ. Както и чай и сладки. :)

Контакти: Instagram / Facebook


Снимки : Victoria Stoeva a.k.a. me